neželjeni štenci - rezultat nepropisivanja trajne sterilizacije

Zakonska osnova za propisivanje obavezne trajne sterilizacije

Zakon o zaštiti životinja još je 2006. godine propisao da „vlasnici kućnih ljubimaca moraju osigurati kontrolu razmnožavanja životinja pod njihovim nadzorom”. Zakon o zaštiti životinja iz listopada 2017., uz ovu odredbu, omogućio je gradovima i općinama i da konkretno odrede način kontrole razmnožavanja propisujući: ‘’Jedinice lokalne samouprave mogu propisati trajnu sterilizaciju kao obvezan način kontrole razmnožavanja.’’ (čl. 62.)

Ova odredba uvrštena je u Zakon o zaštiti životinja s ciljem rješavanja problema napuštenih životinja. Primjenjuje se na životinje koje imaju skrbnike. Zakonom o zaštiti životinja propisana je obavezna trajna sterilizacija svih životinja koje završe u skloništu (članak 64. stavak 2., točka 4.); stoga je jasno da se obaveza trajne sterilizacije koju propisuju jedinice lokalne samouprave odnosi na skrbničke pse i mačke.

Članak 62. se nalazi u dijelu Zakona pod nazivom DIO DEVETI, ZAŠTITA NAPUŠTENIH I IZGUBLJENIH ŽIVOTINJAJedinice lokalne samouprave jer se upravo mogućnost propisivanja trajne sterilizacije kao obaveznog načina kontrole razmnožavanja daje zbog sprečavanja uzroka pojave napuštanja životinja, a tiče se lokalnih zajednica.

Kao što je mikročipiranje propisani način zakonske obaveze označavanja psa tako je i propisivanje trajne sterilizacije propisani način zakonske obaveze kontrole razmnožavanja pasa i mačaka.

Zakon o zaštiti životinja ne propisuje uvjete koje bi gradovi i općine trebali zadovoljiti prije propisivanja obavezne trajne sterilizacije.

Iz svega navedenoga jasno proizlazi da ne samo da je propisivanje obavezne trajne sterilizacije od strane gradova i općina potpuno u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja nego je logično i poželjno s obzirom na to da se upravo gradskim i općinskim odlukama propisuju uvjeti i načini držanja kućnih ljubimaca.

Izv. prof. dr. sc. Boris Bakota, pravnik i sveučilišni profesor, o zakonitosti propisivanja obavezne sterilizacije

Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Fill out this field
Fill out this field
Unesite valjanu adresu e-pošte.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Izbornik