prosvjed zbog neprovođenja Zakona

Godina i pol od donošenja Zakona o zaštiti životinja

Šarolika situacija u Hrvatskoj

Godinu i pol od donošenja Zakona o zaštiti životinja situacija u Hrvatskoj je vrlo šarolika.
Zakon je stavio naglasak na obveze jedinica lokalnih samouprava jer problem nastaje upravo tamo – u gradovima i općinama, napuštanjem i zlostavljanjem životinja.

Neke od jedinica lokalne samouprave samoinicijativno provode i više od propisanog, dok neke općine i gradovi nisu baš ništa napravili po pitanju usklađivanja s odredbama Zakona. Pozitivan primjer dolazi iz komunalne tvrtke Čistoća d.d. iz Varaždina koja je svoje kamione za odvoz otpada oslikala vizualima kojima se građani potiču na udomljavanje, a uz to su uplatnicama za mjesečnu komunalnu naknadu priložile vizual, kako bi informacija o odgovornom skrbništvu doprla do svih kućanstava na području Grada Varaždina.

Neiskorištenost brojnih zakonskih alata

Zakon o zaštiti životinja pretprošle je godine osigurao brojne korisne zakonske alate koje su iskoristile mnoge jedinice lokalne samouprave, a time su postigle i konkretne rezultate. Primjerice, više od 150 gradova i općina uvrstilo je u Odluku o uvjetima i načinima držanja kućnih ljubimaca obveznu trajnu sterilizaciju kao metodu kontrole populacije pasa i mačaka, čime su smanjili broj napuštenih životinja i priljev novih životinja u skloništa. S obzirom da gradove i općine ova mjera ne košta ništa, a štedi izuzetno mnogo financijskih sredsta va, prije svega za troškove zbrinjavanja napuštenih životinja u skloništima, neshvatljivo je zašto ovu mogućnost nisu iskoristili baš svi gradovi i općine.

Nažalost, mnogo gradova i općina nije provelo ni obveznu provjeru mikročipiranosti pasa za što nema opravdanja, budući da im ta mjera izravno ide u korist. Ovu je mjeru zaista jednostavno provesti – u dogovoru s veterinarom prilikom redovitog cijepljenja životinja, ili u dogovoru s komunalnim redarom koji će obići sva kućanstva provjerava se da li je pas mikročipiran, te se piše kazna onim skrbnicima koji nisu ispoštovali ovu zakonsku odredbu.

Rijetki pozitivni primjeri

Pozitivan je primjer grada Virovitice koja bilježi velik broj udomljenih životinja, zahvaljujući sustavnom radu na udomljavanju, oglašavanjem na internetskoj stranici skloništa, reklamiranjem svake životinje ponaosob, dijeljenjem na društvenim mrežama i korištenjem ostalih alata kojima se poboljšava fluktuacija skloništa.

Unatoč zakonskoj odredbi o obaveznoj registraciji svih uzgajivača, tržište prodaje pasa u Hrvatskoj posluje bez ikakve kontrole i bez plaćanja poreza, bez inspekcijskog nadzora i sankcioniranja. Iz udruge Prijatelji životinja u nekoliko su navrata upozorili oglasnike da krše Zakon o zaštiti životinja objavljujući oglase za prodaju pasa bez objave mikročipa psa i majke, no oglasnici nastavljaju raditi protuzakonito jer ih inspekcije ne sankcioniraju.

Udruge članice Mreže za zaštitu životinja i nadalje se svakodnevno susreću s problematikom zbrinjavanja napuštenih životinja. Velik dio tereta je upravo na njima jer jedinice lokalnih samouprava ne percipiraju napuštene životinje kao problem, unatoč jasnim zakonskim odredbama. Nerijetko se odbija suradnja te pružanje informacija, čime je onemogućeno rješavanje problematike unutar zakonskih okvira.

U Republici Hrvatskoj vidno nedostaju mehanizmi provedbe Zakona

Suočili smo se i s problematikom nelegalnog držanja medvjeda, što nas, osobito putem prenošenja informacija stranih turista, kao državu prikazuje u osobito negativnom svjetlu. Naime, na nekoliko lokacija u Hrvatskoj i dalje se drže medvjedi u privatnom vlasništvu, za što nitko od posjednika nije bio sankcioniran, niti su im medvjedi oduzeti i smješteni u sklonište. Rok za registraciju utočišta i zooloških vrtova bio je 01.01.2019. godine, no nitko od posjednika nije ispunio uvjete, niti se registrirao kao utočište ili zoološki vrt.

Iz svega navedenog vidimo da u Republici Hrvatskoj nedostaju mehanizmi provedbe Zakona. Dvije županije ni danas, 10 godina od zakonskog roka za osnivanje skloništa nemaju riješeno ovo pitanje. Tko su dužnosnici odgovorni za ovakve propuste? Hoćemo li se u ovoj godini svrstati u red sa susjednim nam državama koje imaju jasne Zakone i Pravilnike temeljene na mišljenjima struka, ili ćemo i nadalje biti predmet zgražanja stranih turista?

Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Fill out this field
Fill out this field
Unesite valjanu adresu e-pošte.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Izbornik