Cijepljenje

U Hrvatskoj još uvijek mnogo necijepljenih pasa

Povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće koji se obilježava 28. rujna, Prijatelji životinja upozoravaju da velik broj pasa nikada nije cijepljen, iako je cijepljenje protiv bjesnoće obavezno kao i označavanje mikročipom.

Zakonom o zaštiti životinja iz 2017. godine propisano je da gradovi i općine moraju organizirati i provesti kontrolu mikročipiranja pasa na svojem području, odnosno obići sva kućanstva i provjeriti jesu li svi psi označeni mikročipom. Prema dostupnim podacima Mreže za zaštitu životinja, u Hrvatskoj je i do 20 posto neoznačenih i necijepljenih pasa, što je poražavajuće.

S druge strane, skrbnici pasa koji savjesno cijepe svoje pse čine to svake godine kako to nalažu propisi, iako prema preporuci proizvođača cjepiva i WSAVA, vodeće svjetske organizacije koja okuplja veterinare male prakse, pse treba samo prva dva puta cijepiti svake godine, a nakon toga onoliko koliko navode proizvođači cjepiva, koji jamče imunost najmanje dvije, pa čak i tri godine. Dakle, dok jedni cijepe svoje pse i prekomjerno, drugi svojega psa nikad nisu niti odveli veterinaru čineći tako veliku štetu i ljudima i životinjama.

Cijepljenje prema uputama proizvođača

Prijatelji životinja upozoravaju da nadležne institucije moraju provesti potpunu kontrolu zakonske obaveze cijepljenja i mikročipiranja pasa kako bi se stvorio red i zaštitili ljudi i životinje te kako bi se mogao uvesti sustav da cijepljenje bude prema uputama proizvođača umjesto svake godine. Zakoni trebaju vrijediti jednako za sve kako bi se postigao napredak.

Tvrde da u Hrvatskoj nema obaveze sustavne kontrole lovačkih pasa, iako je to vrlo opasno s obzirom na to da ti psi mogu lako doći u izravan doticaj s divljim životinjama. Ne vrši se provjera svih pasa koji odlaze u lovišta i često lovci na jednog mikročipiranog i cijepljenog psa imaju još jednog ili više onih koji nisu u evidenciji niti zaštićeni protiv bjesnoće.

Kazna za neoznačavanje psa mikročipom i necijepljenje iznosi šest tisuća kuna

Neprovođenje kontrole mikročipiranosti i procijepljenosti pasa od strane komunalnih redara i veterinarskih inspektora ne samo da ugrožava cijelu zajednicu već i izravno utječe na priljev novih napuštenih životinja, svakodnevnu patnju pasa i mačaka i veliko opterećenje za lokalne zajednice, udruge za zaštitu životinja i pojedince koji ih nastoje zbrinuti i udomiti.

Stoga Prijatelji životinja povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće upozoravaju sve da je kazna za nemikročipiranje i necijepljenje psa šest tisuća kuna, a nadležne lokalne i državne institucije pozivaju na rješavanje loše situacije, odnosno hitnu kontrolu poštovanja jasnih i za sve važnih zakonskih odredbi.

Za više informacija o zakonskim obavezama skrbnika pasa, Svjetskom danu borbe protiv bjesnoće i peticiji za regulaciju i kontrolu obaveznog cijepljenja pasa protiv bjesnoće pogledajte OVDJE.

Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Fill out this field
Fill out this field
Unesite valjanu adresu e-pošte.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Izbornik