Mreža za zaštitu životinja okuplja 55 udruga iz cijele Hrvatske

Svi znamo da zbog neodgovornih građana i zbog neprovođenja Zakona o zaštiti životinja brojni dijelovi Hrvatske imaju velike probleme s napuštanjem životinja. „Kada netko pronađe napuštenoga psa ili mačku, odmah zove neku od udruga za zaštitu životinja koje gase požare kada je riječ o brojnim slučajevima napuštanja životinja, iako nemaju zakonsku obavezu zbrinjavati napuštene životinje, već to čine iz suosjećanja i ljubavi”, ističu Prijatelji životinja koji kroz projekt Mreža za zaštitu životinja koordiniraju više od 50 udruga za zaštitu životinja u Hrvatskoj. Mreža se zalaže za udomljavanje pasa i mačaka umjesto kupnje životinja, odgovorno skrbništvo koje podrazumijeva mikročipiranje, kastraciju i dobre uvjete držanja te za veću zaštitu životinja općenito.

„Osnovana je 2008. godine s namjerom da se udruge koje se bave zaštitom životinjama, a koje dijele temeljna načela Mreže, ujedine za isti cilj te da se suradnjom i djelovanjem postigne smanjenje broja napuštenih i zlostavljanih životinja”, kažu Prijatelji životinja i dodaju da je rad Mreže priznat i od strane mnogih institucija, pa tako i Ministarstva poljoprivrede.

Prijatelji životinja okupljaju hrvatske udruge koje se bore za bolji odnos prema životinjama

Mreža za zaštitu životinja i sve udruge članice su jedan od pokretača kampanje „Za Hrvatsku bez pasa na lancu” i inicijative kojom se traži hitna izmjena Zakona o zaštiti životinja s ciljem potpune zabrane držanja pasa na lancu. „Zahtjevamo hitnu izmjenu Zakona o zaštiti životinja. Želimo da konačno prestane zlostavljački odnos prema psima, kojima držanje na lancu stvara golemu psihičku i fizičku patnju”, navode udruge Mreže i pozivaju na potpisivanje peticije na www.zabranimolanac.net.

Na nedavno održanom 26. sastanku Mreže za zaštitu životinja raspravljalo se o novim potezima koji bi vodili u smjeru zabrane držanja pasa na lancu, poticanju lokalnih zajednica na provedbu Zakona o zaštiti životinja, registraciji novih skloništa i programima kastracije pasa i mačaka. Osvrnuli su se i na veliku pomoć udruga i volontera u potresom pogođenim područjima, gdje su još uvijek aktivne, pozivajući sve građane s tog područja da iskoriste mogućnost besplatnog cijepljenja i mikročipiranja pasa te da se jave za kastraciju pasa i mačaka.

Udruge na nekim područjima jedine djeluju, iako je to zakonska obaveza lokalnih zajednica

Koordinatorica Mreže za zaštitu životinja Koraljka Petrinović naglašava važnost rada udruga, koje su na nekim područjima jedine koje provode Zakon o zaštiti životinja, iako je obaveza vrlo jasno propisana lokalnim zajednicama. Teret koje podnose često je iznimno težak i potrebna im je podrška građana kako bi izdržale.

Mreža želi zajedničke probleme udruga prikazati javnosti i pronaći rješenja koja će utjecati na uzroke problema i spriječiti iscrpljivanje udruga te svakodnevno zlostavljanje i napuštanje životinja. Rad Mreže za zaštitu životinja može se podržati uplatom na žiro račun: HR9524020061500072860. Nedavno je Erste banka, u znak podrške, omogućila uplatu donacija i preko aplikacije Keks Pay kako bi svi koji to žele mogli pomoći brzo, sigurno i bez naknada. Može se iskoristiti i QR kod koji izravno vodi na uplatu donacije prema želji i mogućnosti.

Instagram

1 komentar. Leave new

 • Nevenka Radusin
  10. prosinca 2021. 14:28

  Postovani,

  Moja kuca se nalazi na relaciji Gracac -Knin u blizini raskrsca za Cerovacke
  Spilje, vrlo cesto nam u dvoriste navracaju napusteni psi ili macke.
  Nahranimo ih psi odu valjda u potragu svojih vlasnika i ne vrate se.
  Mace ostanu tako sada imamo 12 macaka, medju njima su i cetiri bebe.

  Neznamo sto sa njima?

  Mace koje imamo duze dvije smo nosili kod veterinara u Zadar (zahvat po maci smo platili 400 hrk) one se vise ne razmnozavaju.

  Odgovori

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Fill out this field
Fill out this field
Unesite valjanu adresu e-pošte.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Izbornik