Okrunivši zajedničku suradnju, Grad Zagreb je usvojio prijedlog udruge Prijatelji životinja i donio odredbu da i kućne životinje mogu putovati javnim gradskim prijevozom u pratnji skrbnika.

Nakon stroge odluke koja je bila aktivna godinama, 27. rujna 2013. godine donesena je nova, hvalevrijedna odredba u Zakonu o komunalnom gospodarstvu, II.5. OBVEZE PUTNIKA, koja glasi:

Članak 33.
Dopušten je prijevoz kućnih ljubimaca (pas visine grebena do 30 cm, mačke i pitome male životinje) u odgovarajućim ručnim transportnim kutijama.

Dopušten je prijevoz kućnih ljubimaca pasa koji u grebenu imaju više od 30 cm, ako pas ima brnjicu i vodi se na kratkom povodcu, a vlasnik ima propisanu ispravu o upisu i cijepljenju protiv bjesnoće.

Putnik u vozilo može uvesti samo jednog kućnog ljubimca. Putnik koji je uveo kućnog ljubimca u vozilo odgovoran je za njegovo ponašanje i sam će nadoknaditi štetu koju kućni ljubimac nanese drugim putnicima u vozilu ili onečisti vozilo tako da se vozilo mora povući u spremište na čišćenje.

Zabranjen je prijevoz opasnih pasa, određenih posebnim propisima.

Članak 34.
Putnik iz članka 33. ove odluke dužan je:

  • ulaziti na prednja vrata (uz vozača) i zadržavati se na prednjem dijelu vozila;
  • nositi pribor za čišćenje fekalija;
  • očistiti površinu u vozilu koju njegov kućni ljubimac onečisti.

Ovakva odluka pokazala je da se ipak osluškuju potrebe građana, što daje nadu da slijedi još puno kvalitetnih odluka koje će olakšati život kućnih životinja i njihovih skrbnika u Republici Hrvatskoj.

Nakon ovdje polučenog rezultata, Prijatelji životinja kreću u suradnju s ostalim gradovima, vjerujući da će i oni uvidjeti da su ovakve promjene nužne.

I vi možete pisati svojim gradskim i općinskim upravama da se povedu primjerom grada Zagreba i što prije donesu odredbe koje će dopustiti i pravilno regulirati prijevoz kućnih životinja s njihovim skrbnicima.

Izbornik