Podrška uvrštavanju mobilnih veterinarskih ambulanti u Zakon o veterinarstvu

Za sada nerješivi problem nepostojanja veterinarske skrbi u brojnim hrvatskim općinama, manjim sredinama i otocima riješio bi se djelovanjem mobilnih veterinarskih ambulanti. Osobit problem su otoci za koje jedinice lokalne samouprave ne mogu pronaći veterinare koji bi bili spremni preseliti praksu u izoliranu sredinu, a na problem postojanja životinja koje trebaju veterinarsku skrb u takvim izoliranim sredinama upozoravaju i strani državljani koji zbog zaista teške situacije na otocima volonterskim radom nastoje pomoći, no njihove su mogućnosti ograničene u usporedbi s opsežnošću problematike i brojem životinja koje trebaju veterinarsku skrb. Stoga podržavamo ideju dr. Marine Pijace koja je prijedlog dostavila Vašem ministarstvu, uz prijedlog zakonske regulative po uzoru na kanadski model.

Otvaranjem mobilnih veterinarskih ambulanti značajno bi se smanjili i drugi problemi koji izravno utječu i na rad jedinica lokalne samouprave poput provođenja programa kastracije pasa i mačaka, posebice u područjima s romskim naseljima.

Ovaj model rada provodi se već dugi niz godina u SAD-u, u zemljama zapadne Europe i u velikom broju istočnoeuropskih zemalja, osim naše, i sve te zemlje imaju vrlo pozitivna iskustva. Provođenjem ovakve prakse ne bi se umanjila potreba za radom postojećih veterinarskih stanica, već bi se praksa mobilnih veterinarskih ambulanti provodila u suradnji s njima, čime bi stacionarne veterinarske ambulante bile rasterećene za dio posla koje niti mogu niti stižu odraditi.

Vrlo pozitivna činjenica vezana uz ovaj prijedlog jest da su za ovakav vid rada i liječenja životinja zainteresirani brojni veterinari, čime bi se spriječio i odljev stručnjaka u inozemstvo. Također, sve to otvara mogućnosti i za brojne međunarodne suradnje i razmjene stručnjaka, što pridonosi stvaranju pozitivne slike o Republici Hrvatskoj u stručnim krugovima.

Nadamo se podršci ovom prijedlogu, kao i brzoj realizaciji ove ideje.

Instagram

5 komentara. Leave new

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Fill out this field
Fill out this field
Unesite valjanu adresu e-pošte.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Izbornik