Radionica u Hrvatskoj zajednici županija – Udomi, mikročipiraj, kastriraj!

Radionica o provedbi Zakona o zaštiti životinja održana je u četvrtak 26. rujna u organizaciji udruge Prijatelji životinja i Hrvatske zajednice županija. O Zakonu su sa predstavnicima županija razgovarali Luka Oman i Ivana Lunka iz Prijatelja životinja.

Zakonom o zaštiti životinja propisuje se odgovornost i obveze fizičkih i pravnih osoba radi zaštite životinja tijekom korištenja, što uključuje zaštitu njihova života, zdravlja i dobrobiti, način postupanja sa životinjama, uvjeti koji su potrebni za zaštitu životinja pri držanju, uzgoju, izvođenju zahvata na životinjama, usmrćivanju, prijevozu, korištenju životinja u znanstvene svrhe, držanju životinja u zoološkim vrtovima, u cirkusima i drugim predstavama, prilikom prodaje kućnih ljubimaca te postupanje s napuštenim i izgubljenim životinjama, inspekcijski nadzor i prekršajne odredbe (Iz Zakona, NN 102/2017).

Citirani Zakon na snazi je od 2017. godine, a s obzirom na to da i dvije godine nakon stupanja na snagu neke odredbe nisu zaživjele u praksi, predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman, ujedno i savjetnik ministrice poljoprivrede, prenio je dosadašnja iskustva u provedbi Zakona. „Mnoge lokalne zajednice su napravile nevjerojatne stvari još od 2006. godine kada smo dobili prvi Zakon o zaštiti životinja. Kroz aktivan rad udruge Prijatelji životinja, primijetili smo da su za pokretanje pozitivnih promjena u lokalnoj i regionalnoj zajednici zaslužni upravo pojedinci, i to ne samo oni iz redova donositelja odluka“, ističe Oman.

Obveze jedinica lokalne, odnosno regionalne samouprave, odnose se na osnivanje skloništa, a predviđeno je da na području svake županije postoji jedno sklonište s 50 smještajnih kapaciteta. Propisano je i osnivanje koordinacijskih radnih skupina za zaštitu životinja u čijem radu sudjeluju svi dionici koji se bave pitanjem zaštite životinja, uključujući predstavnike skloništa, jedinica lokalne i regionalne samouprave, veterinarske inspekcije, ali i svih zainteresiranih subjekata koji mogu pomoći u radu Radne skupine.

„Zakon o zaštiti životinja donio je dobre alate, među kojima je i osnivanje koordinacijskih radnih skupina. Županije imaju veliku ulogu u provedbi Zakona, ne samo kroz koordinacijsku skupinu, nego i aktivnim poticanjem i financiranjem lokalnih zajednica, ali i više od toga, kako skloništa ne bi bila servisi za neodgovorne građane, već edukativni centri čija je funkcija pomoći građanima kada je to nužno“, nastavlja Oman.

Prevencija uzroka napuštanja životinja je prioritet, a ona se može postići i propisivanjem i subvencioniranjem trajne sterilizacije, sukladno potrebama s terena, uočavajući gdje su najveći problemi.

Udruga Prijatelji životinja kroz medijske kampanje redovito osvještava javnost, ali i institucije, koliko je važno čipiranje i sterilizacija životinja, kao i koje su zakonske obveze vlasnika životinja.

Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Fill out this field
Fill out this field
Unesite valjanu adresu e-pošte.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Izbornik