O mreži

Mreža za zaštitu životinja, osnovana 2008. godine, je projekt udruge Prijatelji životinja koji ima za cilj umrežavanje udruga koje djeluju na polju zaštite životinja. Projekt Mreža za zaštitu životinja osmišljen je s ciljem ujedinjenog djelovanja u promicanju i zaštiti prava i dobrobiti životinja te kao platforma koja članicama nudi razmjenu iskustva, isticanje problema i pomoć u njihovu rješavanju.

Trenutne aktivnosti Mreže usmjerene su na kampanje koje imaju za cilj; zakonski obvezati skrbnike pasa i mačaka na kastraciju; senzibilizaciju javnosti o prednostima udomljavanja nasuprot kupovini životinja i odgovornom skrbništvu općenito.

Sve članice prihvaćaju stajališta:

  1. Mreža za zaštitu životinja zalaže se za i promovira kontrolu razmnožavanja životinja, prvenstveno kroz kastraciju i sterilizaciju.
  2. Mreža za zaštitu životinja podržava udomljavanje životinja te se protivi njihovoj prodaji, kao i uzgoju životinja u bilo koju svrhu.
  3. Mreža za zaštitu životinja zalaže se za osnivanje ‘no kill’ skloništa kao neprofitnih institucija u Republici Hrvatskoj.

Djelokrug Mreže za zaštitu životinja

  1. Legislativa / Poboljšanje trenutnih i predlaganje boljih zakonskih rješenja te nadzor nad njihovom provedbom.
  2. Informiranje / Širenje informacija o zaštiti životinja i njihovim pravima prema javnosti.
  3. Edukacija / Educiranje jedinica lokalne samouprave, udruga, gradova i građana o zaštiti životinja i njihovim pravima.
  4. Okupljanje / Okupljanje udruga, skloništa i pojedinaca koji se bave zaštitom životinja i njihovim pravima.
  5. Javni pritisak / Mreža za zaštitu životinja radi na edukaciji svojih članova, prosljeđuje korisne informacije članovima te sakuplja i šalje prijedloge izmjena zakona i pravilnika nadležnim institucijama

Mreža nije pravno tijelo. Prijatelji životinja pokrenuli su ovaj projekt s namjerom da se udruge koje se bave životinjama, a koje dijele temeljna načela postavljena u Mreži, ujedine za isti cilj – za životinje.
Izbornik