udomljavanje je zakon

Pomozimo životinjama u skloništima tako da ih udomimo

Iz udruge Prijatelji životinja već godinama upozoravaju da mnoga skloništa u Hrvatskoj nemaju transparentnost i sljedivost niti su otvorena prema građanima i volonterima, što treba hitno mijenjati. Životinjama u skloništima nije dobro i zato pozivaju sve da umjesto trošenja novaca na kupovinu životinja izaberu razborito udomljavanje jer samo tako sva skloništa u Hrvatskoj mogu postati prazna.

Udruga Prijatelji životinja poziva na promišljeno udomljavanje umjesto blagdanske kupnje životinja

Prijatelji životinja upozoravaju da su razlog postojanja skloništa neodgovorni građani koji ne kastriraju i koji napuštaju životinje o kojima bi trebali skrbiti. Skloništa moraju imati najviše standarde u postupanju prema životinjama jer one ionako već ispaštaju zbog ljudske neodgovornosti: „No ljudi trebaju razumjeti da psima i mačkama nije dobro čak ni u skloništima koja rade kvalitetno, a takvih je u Hrvatskoj malo, i da bi to trebali biti samo njihovi kratkotrajni privremeni domovi. Stoga pozivamo sve da ne kupuju životinje, već da udome psa ili mačku i da tako pomognu isprazniti skloništa.”

Prijatelji životinja navode i da je važno mijenjati svijest o tome da životinje nisu stvari te ne bi smjele biti predmet trgovine i nikako poklon. To osobito vrijedi u ovo predblagdansko vrijeme kada mnogi razmišljaju i o kupnji neke životinje. „Ako imate uvjete za skrb o životinji, udomite psa ili mačku iz skloništa ili od udruga za zaštitu životinja kako biste spasili život i udomljene životinje i one koja dobiva njezino mjesto u skloništu. Svi članovi obitelji trebaju donijeli promišljenu odluku i biti spremni mnogo godina brinuti o udomljenoj životinji, i kada idu na godišnji odmor i kada trebaju platiti kastraciju, cijepljenje i liječenje”, ističu iz Udruge apelirajući na odgovornost.

Kada bi svi umjesto kupnje odabrali udomljavanje, sva skloništa bila bi prazna

Kažu da je udomljavanje zaista plemenit čin, dok se kupovinom životinja podržava nemilosrdno tržište kućnih ljubimaca: „Nažalost, u Hrvatskoj cvate uzgoj životinja, pri čemu nema kontrole uvjeta držanja, trgovina nije regulirana, a uzgajivači čak ni ne plaćaju porez. S druge strane skloništa su preplavljena velikim brojem pasa svih dobi, veličina, boja i osobnosti, svi su pod veterinarskom skrbi i spremni za udomljenje. Kada bi svi umjesto kupnje odabrali udomljavanje, sva skloništa bila bi prazna.”

„Neka nas nedavne objave o situaciji u skloništima, kao i ovo blagdansko vrijeme, potaknu na posjet nekom od brojnih skloništa ili njihovim web-stranicama kako bismo se susreli sa živim bićem u kojemu ćemo vidjeti novog člana obitelji, čija se ljubav ne može mjeriti vrijednošću novčanica. Jer ljubav se ne kupuje”, zaključuju Prijatelji životinja.

Popis skloništa i više informacija o važnosti udomljavanja životinja nalazi se OVDJE.

Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Fill out this field
Fill out this field
Unesite valjanu adresu e-pošte.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Izbornik