Napuštene mačke

Dopis institucijama – Svjetski dan kastracije

Prijatelji životinja i Mreža za zaštitu životinja poslala je dopis vezano za svjetski dan kastracije svim jedinicama lokalne samouprave, saborskim zastupnicima, ministarstvu poljoprivrede te veterinarskim stanicama. U njemu su zamolili da na prikladan način obilježe Svjetski dan kastracije. Dopis JLS-ovima možete pročtati ovdje:

Poštovani,

obraćamo vam se povodom Svjetskog dana kastracije koji se ove godine obilježava 23. veljače.

Obilježavanjem ovog dana u vašoj lokalnoj zajednici možete ukazati svojim građanima kako je kastracija, odnosno trajna sterilizacija, jedini učinkovit način smanjenja broja napuštenih i/ili zlostavljanih životinja čime se smanjuju i financijski izdaci koje trebate izdvajati zbog neodgovornosti građana i zbrinjavanja odbačenih životinja.

Nužnost trajne sterilizacije je više nego očita, posebno stoga što su psi i mačke visokoreproduktivne vrste i njihov se broj može udeseterostručiti u nekoliko godina te je svako ulaganje u mjere vezane za kastraciju vrlo isplativo.

Dostavljamo vam vizuale za plakate na temu kastracije koje možete koristiti digitalno ili za postavljanje jumbo i ostalih plakata, a možete ih preuzeti na linku: https://cutt.ly/QfKPklS.
Pripremu za letak namijenjenog skrbnicima pasa i mačaka kojeg je najbolje distribuirati uz komunalnu uplatnicu kako bi došao do svih kućanstva možete preuzeti na linku https://cutt.ly/WfKAggL.

Načini obilježavanja Svjetskog dana kastracije

U nastavku navodimo neke od načina kojima možete obilježiti Svjetski dan kastracije, a koje neke jedinice lokalne samouprave već provode na svom području te im ovim putem zahvaljujemo na tome:

  • Propisivanje trajne sterilizacije kao kontrole razmnožavanja skrbničkih pasa i mačaka, uz mogućnost izuzetaka koji se evidentiraju
  • Financiranje kastracije skrbničkih pasa i mačaka
  • Subvencioniranje kastracije skrbničkih pasa i mačaka
  • Upozoravanje skrbnika na njihovu zakonsku obvezu kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca
  • Program kastracije slobodnoživućih mačaka prema metodi: uhvati, kastriraj i vrati
  • Organiziranje hranilišta za mačke gdje je to potrebno, u suradnji s udrugama.
  • Promocija kastracije i Svjetskog dana kastracije i vaših programa i mjera vezanih za kontrolu razmnožavanja životinja preko letaka priloženih uz uplatnice komunalne naknade, plakata, lokalnih medija i na druge načine.
  • Organiziranjem i financiranjem programa edukacije o prednosti i nužnosti kastracije.

Vjerujemo da ćete podržati obilježavanje Svjetskog dana kastracije i na taj način doprinijeti provedbi Zakona o zaštiti životinja te da će te nam povratno javiti koje aktivnosti provodite u svojoj lokalnoj zajednici kako bismo vas i mi podržali objavom i dijeljenjem tih informacija.

Stojimo vam na raspolaganju za sve dodatne informacije i suradnju.

S poštovanjem,

Koraljka Petrinović
koordinatorica Mreže za zaštitu životinja

Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Fill out this field
Fill out this field
Unesite valjanu adresu e-pošte.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Izbornik