općina semeljci logo

Nadzor nad provedbom Zakona – Općina Semeljci

Predmet: Nadzor nad Općinom Semeljci radi ne zbrinjavanja napuštenih pasa – traži se

Poštovani,

obaviješteni smo putem e-pošte od strane XY o kuji sa šest štenaca koja se nalazi na adresi Školska ulica 57, Semeljci koja je ujedno o psima obavijestila i Općinu Semeljci koja je odbila zbrinjavanje životinja sukladno Zakonu o zaštiti životinja.

Dana 2. ožujka 2021. kontaktirali smo Općinu Semeljci putem telefona te su još jednom potvrdili na nemaju namjeru zbrinuti pse.

Uvidom u Upisnik skloništa koje vodi Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede utvrdili smo da je Općina Semeljci registrirala sklonište za napuštene životinje, SZŽ-38, Kolodvorska 2, Semeljci, Koritna, no u Jedinstveni informacijski centar za izgubljene i napuštene životinje nije evidentirana niti jedna životinja koja je primljena u sklonište.

Stoga Vas molimo da hitno učinite nadzor u Općini Semeljci te naredite zbrinjavanje napuštene kuje sa šest štenaca.

Molimo Vas da nas o provedenom nadzoru obavijestite.

S poštovanjem,

Ivana Lunka

Prijava poslana 2. ožujka 2021. na e-mail: online-prijave@dirh.hr

Naknadni dopis poslan 7. ožujka 2021.:

Poštovani,

slijedom naše predstavke koju smo Vam uputili dana 2. 3. 2021., a vezano za ne zbrinjavanje napuštenih pasa od strane Općine Semeljci s adrese navedene u predstavci, obavještavamo Vas o novim okolnostima vezanim za predmetne pse.

Dana 3. 3. 2021., (dan nakon naše prijave), primili smo informacije da načelnik Općine Semeljci naziva rođake osobe koju smo u prilogu prijave naveli kao osobu koja nas je obavijestila o napuštenim psima i o ne reagiranju Općine na opetovane molbe da se psi zbrinu. Načelnik Općine u telefonskim pozivima vrši pritisak na osobe manipulirajući njima informacijama da će Općina zbog njihove prijave morati platiti veliku kaznu. Iz ovoga ne možemo ništa drugo zaključiti nego da je naša predstavka proslijeđena Općini Semeljci s imenom osobe koja nam se obratila za pomoć. Time je prekršen čl. 57. st. 2. Zakona o državnom inspektoratu, a osobe koje su nam dale u povjerenju svoje podatke izložene se manipulacijama i ucjenama. Stoga tražimo da provedete istragu te utvrdite okolnosti pod kojima je načelnik Općine Semeljci doznao identitet osobe koja nam se obratila za pomoć.

Dana 4. 3. 2021. u pola 8 ujutro tri osobe dolaze na adresu Školska ulica 63, Semeljci gdje su se psi sklonili nakon što su potjerani s adrese na kojoj su se prvotno zadržavali. Osobe, od kojih je jedna djelatnik općine A. G., došle su automobilom, a nakon što su otišle, ponovno su došle kombijem te se tamo zadržale cijelo prijepodne. Prema iskazu očevidaca pse su stavili u kombi.

Kako psi nisu objavljeni na Jedinstvenom informacijskom centru za izgubljene i napuštene životinje, niti se više nalaze na adresama na kojima su obitavali molimo Vas da hitno utvrdite inspekcijskim nadzorom gdje se psi nalaze.

Molimo Vas da nas o provedenoj istrazi o tome kako je prijavljena pravna osoba doznala identitet prijavitelja te o inspekcijskom nadzoru kojim ćete utvrditi gdje se psi sada nalaze obavijestite.

S poštovanjem,

Ivana Lunka, mag.iur.


Poslano:

Državni inspektorat Republike Hrvatske
Sektor Veterinarske inspekcije
Šubićeva 29
10 000 Zagreb

Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Fill out this field
Fill out this field
Unesite valjanu adresu e-pošte.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Izbornik