vege piknik

Vege piknik u skloništu Dumovec

Međunarodni dan zaštite životinja ove godine obilježit će se u Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu u organizaciji Grada Zagreba i u suradnji s udrugom Prijatelji životinja. U subotu 9. listopada 2021. od 10 do 16 sati održat će se Vege piknik te se pozivaju svi da zajedno provedu vrijeme uz napuštene pse, udruge za zaštitu životinja, program obilaska skloništa i obilje dobre veganske hrane.

U sklopu događanja na kojemu će se posjetiteljima predstaviti udruge koje skrbe o životinjama i promoviraju udomljavanje te njihovu zaštitu, zainteresirani posjetitelji moći će se informirati na koje se sve načine treba i može pomoći životinjama. Između ostalih, bit će postavljen i informativni štand Mreže za zaštitu životinja, koju čini više od 50 udruga iz Zagreba i Hrvatske, a njihovi apeli usmjereni su na nužnost kastracije pasa i mačaka te udomljavanja umjesto kupnje životinja. Posjetitelje očekuje i zabavan sadržaj za djecu i obilazak skloništa, uz predstavljanje pasa i mačaka koji čekaju udomljenje.

9. listopada od 10 do 16 sati: Obilazak skloništa uz odličan program i besplatnu vegansku hranu

Na Vege pikniku bit će dostupni i recepti, a na štandu Prijatelja životinja moći će se pronaći mnoštvo edukativnih materijala i veganska kuharica, dok će volonteri Udruge rado pomoći savjetima o načinima pomoći životinjama. Osim toga, za sve posjetitelje pripremljeni su simbolični darovi, a vrećice s poklon-bonovima od 50 kn čekat će i svakog udomitelja pasa i mačaka. Bit će postavljeni suncobrani sa stolovima i klupama za druženje i uživanje u besplatnoj veganskoj hrani.
Naglasak se želi staviti na važnost zakonske obveze kontrole mikročipiranja pasa, odnosno obilaska svih kućanstava s ciljem provjere je su li svi psi označeni mikročipom, a time i cijepljeni, odnosno da iza svakog psa stoji ime i prezime njegova skrbnika, što pomaže i psima i lokalnim zajednicama.

Međunarodni dan zaštite životinja slavi se od davne 1925. godine svakog 4. listopada, kada se obilježava i blagdan svetog Franje Asiškog, poznatog zaštitnika životinja koji je bio vegetarijanac. Obilježavanje toga dana prvi je potaknuo njemački pisac Heinrich Zimmermann na čijem se događaju u čast prava životinja prije gotovo stotinu godina pojavilo više od 5000 ljudi.

Obilježavanje Međunarodnog dana zaštite životinja

Mnogo je načina kako se može pomoći životinjama. Osim promocije udomljavanja i zalaganjem za njihova prava, volontiranjem i donacijom, pomoći se može i odbacivanjem životinjske kože i krzna, perja i vune, kupovinom proizvoda koji nisu testirani na životinjama te prelaskom na vegansku prehranu koja, osim životinjama, pomaže i našem okolišu i zdravlju. Potrebno je aktivno zauzeti se za udomljavanje životinja, prijavljivanje zlostavljanja i zanemarivanja životinja, potpisivanje peticija i druge vrste aktivnosti. Na to ukazuje i Ivana Lunka, ambasadorica Međunarodnog dana zaštite životinja u Hrvatskoj, i apelira na sve da odaberu neki od brojnih načina na koji će obilježiti ovaj dan i pridonijeti stvaranju svijeta s manje nasilja prema životinjama.

Prijatelji životinja pozivaju sve da dođu i provedu vrijeme u skloništu, da budu dio obilježavanja ovoga međunarodnog dana s ciljem promicanja zaštite životinja i da budu potaknuti da se za slabije bore svakoga dana u godini.

Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Fill out this field
Fill out this field
Unesite valjanu adresu e-pošte.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Izbornik