peticija napuštanje

Tražimo da se napuštanje životinja kažnjava zatvorom!

Potaknuta brojnim slučajevima teških posljedica napuštanja životinja i za životinje i za lokalne zajednice, udruga Prijatelji životinja pokrenula je peticiju sa zahtjevom da se čin napuštanja tretira kao kazneno djelo i sankcionira zatvorskom kaznom. Traži izmjene Kaznenog zakona kako bi se, osim uvrštavanja napuštanja kao kaznenog djela, povećale kazne za kaznena djela ubijanja ili mučenja životinja i kako bi se uvela dodatna kategorija kazne za slučajeve dugotrajnog mučenja životinja.

„Trenutačno je napuštanje životinja tek prekršaj, iako je potpuno jasno da napuštanje predstavlja podmuklo zlostavljanje životinja. Naime, radi se o njihovu namjernom izlaganju gladi, žeđi, ranjavanju ili smrti od vozila, vrućini i hladnoći te ostalim opasnostima. Oni koji napuštaju životinje svjesni su da im time izravno nanose patnju, bol, pa i smrt. Osim ugroze životinje, izlažu opasnosti i sudionike u prometu te mogu izazvati teške nesreće koje završavaju i ljudskom pogibelji, uništavaju posjede i nameću lokalnoj zajednici financijski teret zbrinjavanja životinja”, oštri su Prijatelji životinja.

Prijatelji životinja peticijom traže izmjene Kaznenog zakona i povećanje kazni za zlostavljače životinja

Naime, pojašnjavaju iz Udruge, napuštene životinje problem su gradova i općina, koji su zakonski obavezni osigurati osnivanje skloništa za napuštene životinje, informacijske centre za kućne ljubimce, programe kastracija, oglašavanje udomljavanja životinja i edukaciju građana o odgovornoj skrbi za životinje. No mnogi napušteni psi ostaju u skloništu godinama, pa čak i doživotno, što se izravno odražava na narušavanje dobrobiti pasa i povećava troškove dugogodišnje brige za te pse, što plaća cijela društvena zajednica. Osim toga, napuštene pse za koje nema mjesta u pretrpanim skloništima, kao i napuštene mačke za koje niti ne postoje skloništa, o svojemu trošku liječe i zbrinjavaju požrtvovni i suosjećajni građani i udruge građana, iako nisu dužni nositi teret tuđe neodgovornosti.

„Dodatno, imamo i napuštanja domaćih životinja, kao što su slučajevi napuštenih goveda, koza, ovaca, magaraca, konja i drugih životinja koje su postale žrtve svojih neodgovornih skrbnika. Prijave koje bi trebale dovesti do sankcioniranja počinitelja novčanom kaznom uglavnom ne završe osudom jer se oni koji napuste životinje često opravdavaju da nemaju novaca za plaćanje kazne. Zato pojedinci i dalje napuštaju životinje bez straha od sankcija. Zbog svega navedenoga, za kažnjavanje napuštanja životinja i bolju provedbu zakona treba biti nadležna policija, kojoj prijave i pristižu i koja treba moći djelovati prema Kaznenom zakonu, kao i državno odvjetništvo”, kažu Prijatelji životinja.

Napuštanje životinja rijetko se sankcionira jer se prekršitelji izvlače da nemaju novaca za platiti kaznu

Smatraju nužnim i da se povećaju kazne za kaznena djela ubijanja ili mučenja životinja iz članka 205. Kaznenog zakona i da se uvede dodatna kategorija kazne za slučajeve dugotrajnog mučenja životinja. Navode da je slučaj višegodišnjeg silovanja pasa, koji je nedavno završio prvostupanjskom presudom bez mogućnosti veće kazne, najupečatljiviji primjer zašto treba uvesti dodatnu kategoriju kazni. Dodaju da treba postojati razlika u visini kazne s obzirom na dužinu trajanja i težinu kaznenog djela mučenja i ubijanja životinja kako bi se spriječio zlostavljački odnos prema njima.

„U svojem 20-godišnjem radu svjedočili smo tisućama tragičnih sudbina životinja, koje su bile žrtve napuštanja. I iskustva drugih udruga za zaštitu životinja i građana potvrđuju da napuštanje živog, svjesnog bića ne može biti samo prekršaj, kao što je sada slučaj, već se radi o činu koji ima sve elemente kaznenog djela. Stoga je nužno takvo postupanje prema životinjama regulirati Kaznenim zakonom”, zaključuju Prijatelji životinja

Pozivaju sve da potpišu peticiju.

Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Fill out this field
Fill out this field
Unesite valjanu adresu e-pošte.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Izbornik