bolja zakonska zaštita

Za zabranu držanja pasa na lancu i tigrova po dvorištima!

Prijatelji životinja poslali su svim saborskim zastupnicima brošuru kojom ih informiraju o prijedlozima za izmjene Zakona o zaštiti životinja, koje su iznijeli na www.boljizakon.net. Ministarstvo poljoprivrede osnovalo je povjerenstvo koje bi trebalo već od početka 2023. raditi na prijeko potrebnom novom Zakonu o zaštiti životinja.

„Drago nam je da je Ministarstvo prepoznalo važnost poboljšanja zakonske zaštite životinja u Hrvatskoj, a već prvi odgovori saborskih zastupnika koje smo primili pokazuju da su itekako spremni podržati napredak. Očekujemo da će zaista nužan bolji Zakon stupiti na snagu najkasnije u prvom tromjesečju 2024. godine”, navode iz udruge Prijatelji životinja.

Potrebno je što prije započeti s radom na poboljšanju Zakona o zaštiti životinja

Predložili su potpunu zabranu držanja pasa na lancu, nastupa svih životinja u cirkusima i držanja tigrova u zatočeništvu privatnih osoba, propisivanje tzv. Pozitivne liste životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce i druge izmjene Zakona o zaštiti životinja.

Ove prijedloge Prijatelji životinja slikovito su saželi kroz dojmljive jumbo plakate koje su postavili na najfrekventnijim lokacijama u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Nikoga nisu ostavile ravnodušnim ni snažne poruke koje prate vizuale: „Lanac nije za psa – Držanje pasa na lancu treba zabraniti.”; „Majmun nije za stan – Egzotične životinje su za egzotične šume.”; „Tigar nije za dvorište – Divlje životinje pripadaju divljini.”

Držanje pasa na lancu, ističu iz udruge Prijatelji životinja, zločin je prema najboljem čovjekovu prijatelju jer psi su vrlo društvena bića, traže blizinu čovjeka i sretni su pokraj svojih ljudi: „Učestalo svjedočimo slučajevima kada se lanac psima ureže u vrat, a zbog nemogućnosti kretanja nesretne životinje jako pate i mogu postati agresivne”.

Prijatelji životinja poslali saborskim zastupnicima brošuru s prijedlozima zakonskih izmjena

Ukazuju i da je držanje divljih životinja u zatočeništvu za mnoge vrste tragično zato što imaju složene potrebe i izrazito je teško ili čak nemoguće osigurati njihovu dobrobit i dugogodišnju specijaliziranu skrb, prehranu i smještaj. Predlažu uvođenje Pozitivne liste, koja već odlično funkcionira u više država, a Italija je čak donijela odluku da potpuno zabrani uvoz i trgovinu divljim i egzotičnim životinjama. Pozitivna lista omogućava bolju kontrolu trgovine životinjama i preventivna je – učinkovito sprječava širenja virusa i zoonoza sa životinja na ljude.

„S obzirom na više od deset tisuća napuštenih životinja godišnje u Hrvatskoj, što pokazuje veliku neodgovornost brojnih pojedinaca, potrebne su konkretne zakonske izmjene i u smjeru preventive, prvenstveno kastracije koja je dokazano učinkovita i nužna metoda kontrole populacije pasa i mačaka”, zaključuju Prijatelji životinja.

Sadržaj brošure poslane saborskim zastupnicima mogu se vidjeti OVDJE.

Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Fill out this field
Fill out this field
Unesite valjanu adresu e-pošte.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Izbornik