Napuštene mačke

Međunarodni dan kastracije slobodnoživućih mačaka

Međunarodni dan kastracije slobodnoživućih mačaka se obilježava 27. svibnja, povodom kojeg je više od 50 udruga Mreže za zaštitu životinja uputilo dopis svim lokalnim zajednicama kojim apeliraju na njih da izvršavaju svoje obaveze prema Zakonu o zaštiti životinja. „Gradovi i općine dužni su provoditi programe kastracije slobodnoživućih mačaka te omogućiti organiziranje hranilišta za mačke. Također, pozivamo ih da se vode dobrim primjerima onih koji, uz sve navedeno, i subvencioniraju kastraciju skrbničkih mačaka”, kaže pravnica Ivana Lunka iz udruge Prijatelji životinja.

Navodi da je pozitivno što, osobito unazad deset godina, raste svijest javnosti o važnosti kastracije pasa i mačaka, a posebno i uličnih, odnosno slobodnoživućih mačaka. One su i završile na ulici zbog neodgovornih skrbnika koji neželjene mačiće jednostavno izbace na ulicu ili ih, još gore, ubiju.

Slobodnoživuće mačke čest su prizor u gradovima i naseljima, odrasle su i žive na ulici, a ako imaju sreće, o njima skrbe brižni pojedinci ili udruge za zaštitu životinja. Važno je naglasiti da su mačke teritorijalne životinje i zato se ne mogu premještati na druge lokacije, već im se treba i može pomoći prvenstveno kastracijom kako se ne bi nekontrolirano razmnožavale i još više patile”, ističe Lunka.

Udruge Mreže za zaštitu životinja i Prijatelji životinja pozivaju na pomoć slobodnoživućim mačkama

Slobodnoživuće mačke nalaze se u velikome broju diljem Hrvatske, o mnogima skrbe i udruge iz Mreže za zaštitu životinja, a život im nije lak. Osuđene su na lutanje, stalnu potragu za hranom, neprestane cikluse rađanja mačića koji često umiru od bolesti i pothranjenosti, zarazne i neliječene bolesti, borbe za teritorij, smrt od trovanja ili udarca automobila i druge nedaće. One su zbog nas, ljudi, u neprirodnom okruženju i stoga ovise o našoj pomoći.

Ističući prednosti kastracije, udruge Mreže podsjećaju da se kastracijom pomaže slobodnoživućim mačkama koje inače rađaju i nekoliko puta godišnje, a ujedno ih se štiti od prijenosa mačjih zaraznih bolesti. Mačke koje nisu iscrpljene rađanjem mačića imat će znatno bolji imunitet i bolje opće zdravstveno stanje te se neće međusobno ozljeđivati. Ukratko, i njima i ljudima s kojima dijele ulice životi će biti lakši.

Poziv lokalnim zajednicama i građanima da obilježe Svjetski dan kastracije slobodnoživućih mačaka

Kastracija slobodnoživućih mačaka obavlja se uvriježenom metodom Uhvati-Kastriraj-Vrati, odnosno mačke se hvataju posebnim lovkama, odvode na kastraciju i vraćaju na mjesto gdje su i uhvaćene. „U mnogim dijelovima Hrvatske kastracijom uličnih mačaka bave se udruge za zaštitu životinja koje su se specijalizirale za hvatanje i pomoć uličnim mačkama, a pomažu i brojni suosjećajni građani. No s obzirom na velik broj slobodnoživućih mačaka i vrlo lošu situaciju, potrebna je pomoć i sustavno djelovanje lokalnih zajednica kojima je to i zakonska obaveza”, zaključuje Ivana Lunka.

Obilježavajući Međunarodni dan kastracije uličnih mačaka, Prijatelji životinja pozivaju sve koji su voljni pomoći mačkama u zajedničkom dvorištu ili na ulici da se jave putem prijavnice za povoljniju ili besplatnu kastraciju koja se nalazi na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Fill out this field
Fill out this field
Unesite valjanu adresu e-pošte.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Izbornik