Brošura o provedbi Zakona

Sve o provedbi Zakona o zaštiti životinja na jednome mjestu

Potaknuta svakodnevnom intenzivnom komunikacijom s gradovima i općinama oko zbrinjavanja napuštenih životinja, udruga Prijatelji životinja osmislila je i tiskala edukativnu brošuru o provedbi Zakona o zaštiti životinja. Brošura je vizualno atraktivna te izvrsno osmišljena i pregledna, s konkretnim pojašnjenjima zakonskih obaveza i korisnim savjetima. Ima za cilj pomoći gradovima i općinama da učinkovitije provode i izvršavaju svoje zakonske obaveze. Bit će poslana na adrese svih jedinica lokalne i regionalne samouprave, a svima zainteresiranima dostupna je ovdje.

„Želimo pomoći gradovima i općinama da se nose s izazovima koje pred njih stavlja provedba Zakona o zaštiti životinja. U brošuri smo na 35 stranica jasno i sažeto naveli sve načine na koje gradovi i općine mogu spriječiti nastanak napuštenih životinja. To je provedba zakonskih obaveza, propisi koje donose u svojoj nadležnosti i edukacijom građana. Prenijeli smo naše iskustvo u poticanju provedbe Zakona. Naveli smo dobre primjere iz prakse te kako spriječiti neodgovornost građana, zbog čega ispaštaju životinje i cijela zajednica”, rekao je Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja i posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja.

Prijatelji životinja i Mreža za zaštitu životinja objavili korisnu brošuru za lokalne zajednice

Navodi da im je poticaj za pripremu brošure bilo izraženo zanimanje predstavnika mnogih gradova i općina. Oni su pokazali želju za djelovanjem u svrhu sprječavanja neodgovornog ponašanja građana prema kućnim ljubimcima i tražili savjete kako to učiniti. „Stavili smo naglasak na prevenciju i rješavanje uzroka problema. Nadalje, usmjerili smo se na iskorištavanje dobrih zakonskih alata poput kontrole mikročipiranja pasa i na subvencioniranje kastracije. Dio brošure posvetili smo sustavu skloništa za napuštene životinje u Hrvatskoj i poticanju izgradnje novih”, dodaje Ivana Lunka, pravnica Prijatelja životinja i koordinatorica Mreže za zaštitu životinja. Udruge Mreže pridonijele su oblikovanju brošure svojim nezamijenjivim iskustvima s terena.

Udruge kažu da su svjesne mnogobrojnih obaveza koje imaju jedinice lokalne samouprave. Ipak, ukazuju  da im upravo Zakon o zaštiti životinja daje mogućnost da se učinkovitije nose s naporima koje pred njih stavlja briga o napuštenim životinjama. Oni su rezultat neodgovornih građan koji su ih napustili. Alati koje je ovaj Zakon predvidio mogu znatno smanjiti financijske izdatke gradova i općina uvrste li ih u svoje opće akte. Svrha ove edukativne brošure je ukazati na uzroke problema. To su prvenstveno: nekontrolirano razmnožavanje skrbničkih pasa i mačaka, nemikročipiranje pasa i napuštanje životinja. Ujedno žele pokazati jedinicama lokalne samouprave načine na koje se to može spriječiti.

Edukativna brošura izravno iz tiska u ruke čelnika svih gradova i općina u Hrvatskoj

Prijatelji životinja i više od 50 udruga Mreže za zaštitu životinja podsjetile su u brošuri lokalne zajednice da im Zakon o zaštiti životinja nudi izvrstan mehanizam za smanjenje broja napuštenih životinja. To je prvenstveno propisivanje obavezne trajne sterilizacije na njihovu području, uz evidentirane izuzetke. Osim toga, gradovi i općine mogu (su)financirati kastraciju pasa i mačaka na skrbi svojih građana. Savjetuju im i da redovito provode kontrolu mikročipiranja pasa. Time mogu učinkovito smanjiti broj napuštenih pasa, i to upravo onih koje moraju zbrinuti u skloništu o svojemu trošku. Isplativost ovih zakonskih alata potvrđuju primjeri onih gradova i općina koji su postigli izvrsne rezultate. Tako su dokazali da se, uz dovoljno truda, može smanjiti broj napuštenih životinja.

Mreža za zaštitu životinja i udruga Prijatelji životinja zahvaljuju Hrvatskoj zajednici općina, Hrvatskoj zajednici županija i Udruzi gradova. Davanjem svoje podrške pomogli su nastanku ove jedinstvene brošure. Vjeruju da će brošura, s navedenim konkretnim, provjerenim i provedivim koracima, uvelike pomoći gradovima i općinama u provedbi Zakona o zaštiti životinja.

Stranica brošure    Brošura o provedbi Zakona

Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Fill out this field
Fill out this field
Unesite valjanu adresu e-pošte.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Izbornik